Equiscio: specifieke revalidatietraining voor dressuurpaarden

Revalidatietraining: logo

Onze specialiteiten

  • Chiropractie (IAVC)
  • Acupunctuur (STEHD)
  • Dry Needling
  • Recidiverende peesblessures
  • Bewegingsproblematiek (kreupelheden)
  • Neurologisch gerelateerde klachten
  • Algehele wervelkolom/-bekkenproblematiek
  • Rijtechnische of gedragsproblemen in de training
  • Specifieke revalidatietraining

De Gouden formule

De combinatie van paardenarts en chiropractor Amber Koppen en revalidatietrainer Bastiaan de Recht, maakt dat er bij ons vaak meer mogelijk is dan bij de standaard therapieën. Er wordt niet alleen in stand of aan de longe naar het paard gekeken, maar juist in de training wordt de functionaliteit van het paard geanalyseerd. Wij zijn met name gespecialiseerd in blessures die zijn ontstaan vanuit overbelasting door compensatie, waarbij de oorzaak vaak niet direct duidelijk is en waarvoor specifiekere therapieën en diagnostiek nodig zijn.

Voor een goede revalidatie is de ontwikkeling van de fijne motoriek van de wervelkolom essentieel. Dit bereik je alleen met gerichte training, gecombineerd met manuele therapie. Een paard moet zijn bewegingspatroon veranderen en spieren opbouwen in het dagelijkse werk onder het zadel, zodat je weer een functioneel rijpaard hebt. Bij ons kun je terecht voor een combinatie van behandeling en instructie of training.

Revalidatietraining: wandelen
Revalidatietraining: dry needling

Werkwijze

Tijdens een intake wordt je paard beoordeeld in beweging, zowel op kreupelheid als op bewegelijkheid van het gestel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van high-speed video (1200 fps). Na deze visuele beoordeling zoekt Amber manueel naar gewrichten die niet goed bewegen (subluxaties) en naar pijnlijke gebieden. Nadat het hele paard gescand is wordt het paard met manipulaties “losgemaakt”. Dit gebeurt altijd met de handen en nooit met hamers of onder sedatie.

Wanneer er problemen zijn die niet manueel te behandelen zijn, dan worden er andere passende therapieën ingezet. Als er verdachte gebieden zijn waarbij uitgebreidere diagnostiek nodig is, dan werken wij samen met enkele gespecialiseerde klinieken welke de probleemgebieden verder in kaart kunnen brengen door middel van röntgen, scans, scintigrafieën, etc. Hieruit volgt dikwijls een behandeling, waarna wij weer verder kunnen werken met het paard vanuit ons vakgebied. Met behulp van deze wederzijdse samenwerking behalen we het beste resultaat voor het paard!